A
következő adatok azt mutatják, hogy Magyarországon hogyan csökkent
az élelmiszerek tápanyag és vitamin tartalma, az elmúlt években.
Ez egy hivatalos felmérés, a Gödöllői Agrártudományi Egyetem készítette.
Mikroelem tartalom 1990-évben az 1966-os évhez viszonyítva búza 50%, árpa 37,7%, kukorica 18,6%, répafélék 75%, burgonya 86,7%
Mikroelem tartalom 1990-évben az 1966-os évhez viszonyítva búza 50%, árpa 37,7%, kukorica 18,6%, répafélék 75%, burgonya 86,7%
Ami
viszont lényegesen megnövekedett, az a növényvédő szerek, mesterséges tápoldatok
kémiai összetevőinek, színezőanyagok
mennyisége.
A
fentieket végig gondolva, kiderül, hogy az igazi tápérték bevitele tizedére
csökkent, néhány évtized távlatában, és ezzel együtt, az ember egészsége
drasztikusan romlott.
A környezet
változása miatt pedig drasztikusan
változik az igény más összetételű tápanyagok irányába. Tehát ami 150-200 évvel
ezelőtt megfelelő táplálék volt, az, ma már nem az. Ez főleg az enzimek, vitaminok, ásványi anyagok,
nyomelemek iránti igény növekedésében tapasztalható, hiszen a jelenlegi
szennyezett környezetben, és az élelmiszeripar salakanyagai miatt, a szervezet egyre leterheltebb, egyre nehezebben boldogul. Nem csoda, hogy az allergia,
rák, stb. mind népbetegség lett, holott
néhány száz éve nem is tudott róluk az emberiség.
Erre
egy jó példa, egy népcsoport a Himalája térségében, mely az 1960-as évekig
elzártan élt egy kis közösségben és csak azt ették, amit maguk megtermeltek.
Példátlan egészségben éltek, hírét sem hallották a ráknak és egyéb - népszerű -
betegségnek.
Mivel
fel lettek fedezve, kezdett betörni hozzájuk a civilizáció, minden termékével
és életvitelével együtt. A népcsoport is kezdett modernizálódni és 10 éven
belül ugyanazokkal a problémákkal, betegségekkel kezdtek küzdeni, mint a -
fejlett - világ.
Mennyiségi túl-, minőségi alultápláltság
Hozzáértő szakemberek hamar rájöttek, hogy bár sokat eszünk, mégis keveset, de nem mennyiségileg, hanem minőségileg, ezért úgy is mondhatjuk, hogy a mai modern ember minőségileg alultáplált, tehát minőségileg éhezik.
Hozzáértő szakemberek hamar rájöttek, hogy bár sokat eszünk, mégis keveset, de nem mennyiségileg, hanem minőségileg, ezért úgy is mondhatjuk, hogy a mai modern ember minőségileg alultáplált, tehát minőségileg éhezik.
Ahhoz, hogy a 1970-es évek szintjén étkezzen bárki minőségileg, mennyiségileg legalább 5-10-szer annyit kellene egyen, pl. több kilogramm zöldséget, több egész kenyeret, stb. Ezzel együtt természetesen 5-10-szer annyi felesleges salakanyagot is bevinne a szervezetbe, melytől már akár mérgezést is kaphatna, nem beszélve a nagy mennyiség okozta túlzott kalória bevitelről.
Ma rengeteg fajta táplálék-kiegészítő létezik, melynek célja, hogy pótolja azt, ami hiányzik a
szervezetből és ma, a mai élelmiszeripari
termékeket fogyasztva nem vihető be semmilyen módon.
Az
embereknek két fajtája van, egy, aki fogyaszt ilyen készítményeket akár
ideiglenesen, akár huzamosabb ideig, és a másik, aki tiltakozik ellene.
Az táplálék-kiegészítők legnagyobb hátránya, hogy ha
természetes forrásból származik, akkor az lehet génmódosított, illetve
különböző növényeket alkotó elemeire bontanak, majd ezekből az alkotó elemekből
mesterségesen egy új anyagot hoznak létre, egy por formájában.
Kérdés: Ez
mennyire természetes?
Ugyanakkor a táplálék-kiegészítők egy része képes egy egész
főétkezést helyettesíteni. Ezek úgy vannak összeválogatva, hogy mindenből az optimális
mennyiséget
tartalmazzák.
Kérdés: Mi
az optimális mennyiség?
A táplálék kiegészítő ellenzői - legtöbben rosszul informált
emberek -, azt vallják, hogy csupán kellően sok zöldfélét kell enni és nem
szükséges semmilyen kiegészítő. Ennek a gondolatnak egy szépséghibája van, az összes
zöldség szennyezett. Tele van gyomirtóval, növényvédő szerrel, nyáron is melegházi
paradicsomot lehet enni.
Logikusan gondolkodva, be kell látni, hogy a jövő hosszú
távon, figyelembe véve a bolygónk túlnépesedését, a táplálék-kiegészítők
fogyasztásának irányába mozdulhat el, ezt alátámasztják a különféle orvosi és
egyéb tudományos fórumon olvasható, a betegségek okát kereső kutatási
eredmények. Az Egyesült Államokban és Japánban (!) ez
már előrehaladott állapotban van, Európa konzervatívabb, de itt is teret
hódít. Csak idő kérdése.
Aki hosszabb távon biztonságosan szeretne táplálék-kiegészítőket fogyasztani,
érdemes felkeresnie természetgyógyász orvost, természetgyógyászt, vagy
tapasztalattal, rutinnal bíró, szakembert. Az ilyen szakemberek rendelkeznek
szükséges tudással és eszközökkel, és személyre szabott diétát, életmódváltást,
szükséges táplálék-kiegészítőket tudnak ajánlani.
Nagyon sok jó minőségű táplálék kiegészítő hálózati értékesítés útján kerül forgalmazásra. A biztonságra törekvő MLM rendszerek
mindig tudnak számunkra orvost, illetve természetgyógyászt ajánlani, akit ha
felkeresünk, személyre szabottan tud tanácsot adni.
Szempontok, amelyek alapján érdemes étrend-kiegészítőt választani
- Szerves forrású-e? – valóban növényből vonták-e ki a hatóanyagot
- Bio termesztésű-e? – nem okozhat allergén reakciót, ha vegyszermentesen termesztik
- Tartalmaz-e kiegészítő vegyszereket? – pl.: tartósító, térfogatnövelő, állományjavító, színezőanyag, édesítő, ízfokozó
- Hány komponensű? – vagyis hányféle vitamint, antioxidánst, ásványi anyagot, stb. tartalmaz, hányféle gyógynövényből
- Mennyi a hatóanyag tartalma? – híg vagy tömény a készítmény
- Mi a hordozóanyag? – műanyag-e vagy valamilyen természetes anyag (méhviasz, zabkorpa)
- Milyen minősítései vannak? – pl. ajánlja-e a Magyar Természetgyógyászok Szövetsége?
Forrás:
5mp.eu/fajlok/2009augusztusibabazo/tapanyagt.._www.5mp.eu_.doc
5mp.eu/fajlok/2009augusztusibabazo/tapanyagt.._www.5mp.eu_.doc
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése